Landsail LS288 Aftonbladet 2014

Jag kommer att testa dessa däck i sommar. Ska bli intressant att se hur de står sig mot mina nuvarande däck. Egenskaper som låg ljudnivå och lågt rullmotstånd ligger högt på min lista – lågt pris med.

 

Saxat från Aftonbladet.se

Rullmotstånd, grepp och köregenskaper - nu är det dags att ge sig in i gummidjungeln.Sommardäcken ska snart på men att välja rätt är inte lätt.Aftonbladets stora test hjälper dig på vägen bland kinesiska uppstickare, ­indiska hjulraketer och franska -däck.
 

Vi brukar i våra test varna för billiga däck från Kina.

Det har vi gjort de senaste tio åren. Sommar och ­vinter har halvkriminella importörer tagit hem con­tainrar med Kina-däck med så dåliga egenskaper att de borde vara förbjudna. I ­varje fall på svenska vägar. Bilprovningen kollar alla bilens egenskaper, och däckens mönsterdjup. Men om däcken redan som nya saknar grepp finns det ingen som bryr sig. Det finns helt enkelt inga funktionskrav på däck.

Konkurrerar med Europa

Ja, det har varit lätt att ­avfärda Kina-däcken som extremt dåliga och farliga köp. Men nu blir det svårare. I årets sommardäcktest har vi med ett kinesiskt däck som faktiskt konkurrerar med de bästa Europa-­däcken.

Ett av Kina-däcken är lika ­dåligt som vi vant oss med, det heter Herkules men ­uträttar inga storverk. Det har dåligt grepp på torr ­asfalt och ännu sämre på våt.

Men det andra däcket, Landsail LS288 är riktig överraskning som får bra betyg i de flesta av våra deltester, framför allt har det inga allvarliga svagheter. Kör­egenskaperna kunde ­vara bättre, men greppet är riktigt bra.

För 30 år sedan varnade vi för de koreanska däcken. För 20 år sedan varnade vi för de japanska däcken. Nu är de med bland de bästa. Och vårt första indiska däck, Apollo, kom som en ­raket från ingenstans och ­placerade sig bland de ­bästa sommardäcken förra året.

Alla testade däck är i dimensionen 205/55R16 V.


Image

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s